Alle har fri samtidig, ingen har planlagt noe som helst. Kanskje møtes man på gata eller på en uteservering, slår av en prat, utveksler detaljer fra sommerens mest imponerende utskeielser så langt, finner tonen enkelt og greit, finner på noe. Man har all tid i verden og ingenting å gjøre. Før man vet ordet av det sitter man sammen i en bil på vei til Finnskogen med It’s My Life av No Doubt på repeat og lurer på hva man skal gjøre med livet sitt — helt til en av dere tråkker på bremsen og roper: “VANNSKLIE!”

Kunstnerisk kollektiv på fellesferie

Fellesferien oppstod ved behov. Behov for å lene seg tilbake i stedet for å la samtalen surre som den alltid gjør og vente på en korrekt formulering som føles, men kanskje egentlig ikke er innen rekkevidde. Å slange seg toppløs i solsteika med en iskald pils i lanken handler like mye om å la tankene komme til ordet som det handler om å få tiden til å gå på en behagelig måte. Et bedagelig tempo er ikke bare en viktig forutsetning for tankevirksomhet, det er helt nødvendig for å klekke viljen.

Fellesferie er et begrep som blir brukt for å beskrive en tidsperiode der alle ansatte på en arbeidsplass, eller alle innen en yrkesgruppe har fri fra arbeidet samtidig. Fellesferien som kunstnerisk prosjekt har sitt opphav i dette begrepet. Vilde Rolfsen og Ylva Greni jobber med individuelle formspråk ut i fra eget blikk. Under Fellesferiens paraply iscenesettes de av tidligere og fremtidige prosjekter og lar arbeidet hvile ved å hvile i arbeidet. Du finner dem under en parasoll, et partytelt eller på instagram.

Fellesferiens behovspyramide

Vilde Rolfsen (1990) er utdannet fra Kingston University med en Bachelor i Fine Art Photography. Hun påbegynner sin Mastergrad i Grafisk Design og Illustrasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo høsten 2017.

Ylva Greni (1993) er utdannet designer ved Kunsthøgskolen i Oslo (MA). I tillegg til mer tradisjonelle designprosjekter har hun åpnet en kebabsjappe (Kebab Kårner 2016, Galgeberg Corner), hatt fotoutstilling i en strømboks (Tørst i Tokyo 2015, Galleri 07 01 12 12 05 18 09) og startet sitt eget forlag (Knapt Forlag).

Fellesferien beskriver seg selv som et kunstnerisk kollektiv på fellesferie 360 dager i året, ute av stand til å skille mellom arbeidsdager og feriedager eller rett og slett bare dager. På Volumfestivalen skal de gjøre det de kan best. Ta seg fri / ta seg friheter.

Fellesferien på nett